Instytut Chemii Nadużywanej projekt edukujący w zakresie dodatków do żywności

Warszawa, 16 kwietnia 2013 r.
Instytut Chemii Nadużywanej odwiedził Warszawę

W dniach 12-14 kwietnia br. projekt edukujący w zakresie dodatków do żywności gościł w Warszawie. Instytut Chemii Nadużywanej cieszył się dużym zainteresowaniem odwiedzających pasaż handlowy M1. Interaktywna wystawa zachęcała mieszkańców stolicy do czytania etykiet i świadomej konsumpcji.

Instytut Chemii Nadużywanej, projekt informacyjno-edukacyjny w zakresie substancji dodatkowych do żywności,największą popularnością cieszył się w godzinach 15.00 -18.00. Uwagę konsumentów skupiały interaktywne elementy wystawy, takie jak: INFOkiosk, wyspa eksperymentów, półki z eksponatami oraz tablety multimedialne z wgranymi filmami i ciekawostkami. Z aplikacji INFOkiosk, służącej symulacji zakupów, skorzystało blisko 500 osób. Zainteresowani pogłębieniem wiedzy w zakresie substancji dodatkowych otrzymywali Kieszonkowe słowniki barwników, aromatów, wzmacniaczy smaku i konserwantów, autorstwa mgr inż. Joanny Gajdy-Wyrębek. Rozdano ponad 1 000 słowników.

Konsumenci mieli możliwość zobaczyć, poczuć, posmakować powszechnie stosowane dodatkido żywności: barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku i konserwanty. Interaktywna ekspozycja zachęcała do czytania, sprawdzania etykiet oraz świadomej konsumpcji. Do dyspozycji odwiedzających Instytut Chemii Nadużywanej była grupa studentów z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno ? Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy, którzy odpowiadali na pytania, rozwiewając wątpliwości konsumentów.

Dużym zainteresowaniem konsumentów cieszyły się gabloty poświęcone poszczególnym grupom dodatków do żywności oraz ciekawostki zamieszczone na zewnętrznych ścianach ekspozycji. Odwiedzających Instytut Chemii Nadużywanej najbardziej interesowały porady, dotyczące czytania etykiet oraz zasady dokonywania wyboru artykułów spożywczych. Większość pytań konsumentów była związana z kwestiami bezpieczeństwa i wpływu substancji dodatkowych na zdrowie ? mówi Katarzyna Szkudlarek, studentka Uniwersytetu Technologiczno ? Przyrodniczego w Bydgoszczy. Z kolei największe kontrowersje budziły sposoby pozyskiwania dodatków do żywności, takich jak koszenila, otrzymywana w wyniku ekstrakcji wysuszonych żeńskich owadów, hodowanych na kaktusach w Ameryce Środkowej ? dodaje Paweł Rejski, jej kolega z wydziału.

Organizatorem projektu jestWydział Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno ? Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy. W wymiarze merytorycznym wspiera go mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek (specjalistka ds. substancji dodatkowych w żywności). Partnerem Instytutu Chemii Nadużywanej jest Centrum Sztuki Współczesnej, sponsorem ? FRoSTA Sp. z o.o. Patronatem medialnym projekt objęły: TVP2, Radio Plus, Kuchnia, Super Linia, Żyjmy Dłużej, DietadlaZdrowia.pl, DobrzeJem.pl, UrodaiZdrowie.pl.

Więcej informacji na temat projektu na: facebook.com/InstytutChemiiNaduzywanej.

IMG_2938-001-2014-02-10 _ 20_43_55-75

IMG_2946-002-2014-02-10 _ 20_43_42-75

IMG_2965-003-2014-02-10 _ 20_43_45-75

IMG_2973-004-2014-02-10 _ 20_43_51-75

IMG_2994-005-2014-02-10 _ 20_43_36-75

IMG_2996-006-2014-02-10 _ 20_43_39-75

Authors

Related posts

Top